Umění a gastronomie

Peticenemocnicesusice.cz Umění a gastronomie Image

INFORMACE

DATUM PUBLIKOVÁNÍ: 2011

AUTOR: Karel Holub

NÁZEV SOUBORU: Umění a gastronomie.pdf

POPIS

Gastronomie se v dějinách lidstva rozvíjela v širokých souvislostech sociálních a kulturních a stala se nedílnou součástí historie lidstva a svědectvím o životě národů a jednotlivých zemí. Kniha vypráví příběh této lidské činnosti, jak se odvíjel v dějinách naší civilizace, počínaje dobou hluboko před naším letopočtem, přes jednotlivé historické etapy až do doby současné. Mnoho zajímavého se dozvíme také o vývoji výroby pokrmů a jejich zpracování v Čechách, o životě našich předků a jejich vztahu ke kulinářskému umění.Autor knihy zdůrazňuje skutečnost, že dějiny gastronomie nacházely od nejstarších dob odraz v umění, zejména v umělecko řemeslných artefaktech, literatuře i hudbě, ale zejména v umění výtvarném. Tyto skutečnosti dokládá širokým výběrem literárních textů, počínaje antikou a zvláště 512 reprodukcemi výtvarných děl od kreseb a grafik až po plakáty a fotografie, přičemž převážná pozornost je věnována malbě. Nástěnné malby a mozaiky v pozdější době obrazy totiž doslova dokumentují dobový život, nejbližší životní prostředí té které doby i úroveň gastronomie. Výmluvnost zvyšuje skutečnost, že v malířském znázornění se uplatňovaly všechny slohy a tendence, které představují gastronomické skutečnosti z různého pohledu a vyjadřují i odlišné společenské a kulturní postoje.Kniha představuje a analyzuje podstatné rysy tohoto souběžného vývoje, zejména v evropském prostoru a jejich odkaz v dějinném vývoji. Je nejen poutavým čtením, ale i uměleckým zážitkem pro všechny, kdo obdivují vysoce kvalitní knihy.

Umění a gastronomie je skvělá kniha. Tuto knihu napsal autor Karel Holub. Přečtěte si s námi knihu Umění a gastronomie na peticenemocnicesusice.cz

Kniha: Umění a gastronomie - Karel Holub | Knihy.ABZ.cz

Dějiny gastronomie od počátků civilizace do současnosti. Výklad autor dokládá citacemi z historických textů a především ukázkami zpracování tématu jídla a stolování ve světových dějinám umění.
Umění a gastronomie - Holub Karel - Gastronomie se v dějinách lidstva rozvíjela v širokých souvislostech sociálních a kulturních a stala se nedílnou součástí historie lidstva a svědectvím o životě národů a jednotlivých zemí. Kniha vypráví příběh této